adakah blogging menghabiskan waktu semata-mata dan sia-sia? | .:: ZULAIKHA ::.

.::duit sewa rumah::.

Friday, February 11, 2011

adakah blogging menghabiskan waktu semata-mata dan sia-sia?

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Terima kasih kat sahabat seperjuangan Cik Aisyah sebab tanya soalan pagi-pagi ni. Sebenarnya Cik Aisyah minta saya bagi pendapat kat facebook beliau. Tapi memandangkan jawapannya panjang, saya post kat sini je. At least berasap la jugak blog ni kan? hehe. Maka kat bawah ni jawapan saya ye..


Pada Zu, blogging tidak menghabiskan waktu semata-mata dan sia-sia. Sebabnya

1. Setiap perkara yang baik hendaklah disampaikan.
Perkara yang baik ni boleh dikatakan subjektif. Mungkin bagi penulis perkara tu biasa dan dia tulis pasal perkara tu untuk diri dia je. Tapi siapa tahu, perkara yang dibincangkan tu bawa kebaikan kepada pembaca. Mungkin membantu readers generate idea(s), bagi guide kepada pembaca apa yang perlu dia buat. Mungkin jugak pembaca tu ada masalah yang sama dengan blogger, so kat situ dah boleh buat satu perbincangan untuk solve masalah tersebut. So, jangan pernah berhenti menulis sesuatu yang baik.


2. Menggalakkan berfikir
Bila nak menulis sesuatu, mesti la berfikir kan? Fikir nak tulis apa. Cari idea. Macam jugak kita buat karangan masa zaman sekolah dulu. Walaupun dalam blogging ni tak seserius penulisan zaman sekolah, but we still have to think and think and think.




3. Blog sumber pendapatan
Bagi yang menjadikan blog sebagai salah satu sumber pendapatan (melalui iklan dsb), menulis dan memastikan blog aktif adalah penting. Jadi kita boleh cakap blogger ni sebagai sedang berkerja secara tak langsung.


rasanya 3 tu cukup la dulu.. Kalau la tetiba ada tambahan, nanti Zu update. Oh ya, setiap orang ada pendapat sendiri kan, ni pendapat Zu. Korang pulak macam mana? Korang rasa blogging ni menghabiskan waktu semata-mata ke? Jom luahkan idea kat ruangan komen :)

10 127 comments:

F.I.C.K.R.Y said... [Reply to comment]

Fikk sokong dengan pendapat Cik Zulaikha yang berblogging tak membazirkan masa dengan perkara tak bermanfaat.

Kebanyakan blogger ingin berkongsi pengalaman, info, tips dan pelbagai input berguna untuk dikongsi bersama para pembaca. So, takder istilah membazir di sini.

Asalkan kita bijak mengurus masa antara waktu berblogging dengan waktu penting yang lain.

Memang dikira lalai la kalau berblogging sampai waktu solat pon ditangguh-tangguhkan..

Ye dak?

Fikk cakap ni untuk diri sendirik jugak.

Majulah dunia blog ke arah yang positif !

Nawza said... [Reply to comment]

uit....jarang2 keluar,tapi sekali update penuh dengan informasi...
setuju bebenor dengan semua pendapat Zu...

zulaikha said... [Reply to comment]

@F.I.C.K.R.Y
Stuju ngan fik jugak.. walaupun sibuk berblog, urusan lain jangan lupa.. kena bijak bahagi masa.


@Nawza
jarang2 kuar sebab sibuk sikit skrg ni. Entry kali ni nak tak nak kena buat jugak, sebab dah janji nak jawab kat blog.. hehe..

izyan said... [Reply to comment]

betul3. blogging xsalah slagi tak buat kita lalai or abaikan tanggungjawab lain. banyak manfaat selain bleh tambah kawan dan pengetahuan juga boleh isi masa lapang. lagi baik blogging dari gaming. kan3

Faizal Tauhir said... [Reply to comment]

betulla, zulaikha..
terpulang kpd kita yg uruskan masa..setiap perkara walaupun baik bukan kita kene abeskan masa kat situ je..sama la mcm blog ni..kalau rase dh byk buang masa kat sini, tryla buat bnde lain pulak..lain ari sambunglaa...tak gitu?huhu

zulaikha said... [Reply to comment]

@izyan
btul3.. semuanya bergantung pada blogger tu sendiri kan?

lebih baik blogging dari gaming? ermmm..

eh, alamak! kebun.! haha..

zulaikha said... [Reply to comment]

@Faizal Tauhir
stuju2!! kalau rasa dah spend masa banyak kat blog, stop la dulu. buat la benda2 lain yg lg bermanfaat. kan~~

Schajar McFlurry said... [Reply to comment]

berinformasi...!
=)

Luth Textile said... [Reply to comment]

tapi blogger sekarang ni suka fokus pada point nombor 3,3,3,3,3,3,3..............3.
duit je segalanya

zulaikha said... [Reply to comment]

@Schajar McFlurry
thanks :)

@Luth Textile
yup. tapi tak semua.. ;p

Related Posts with Thumbnails