why? | .:: ZULAIKHA ::.

.::duit sewa rumah::.

Monday, July 11, 2011

why?

Opocot!!! Eh, dashboard blogger dah bertukar.Sejak bila ni? Huhu.. Ye la.. dah lama tak update la katakan~~Huhu. Okay, malas nak cerita kenapa lama tak update bla bla bla.


Sekarang ni ZMN nak tanya kenapa orang merokok eh? Sekarang ni tengok makin ramai dan makin menjadi - jadi pulak jumlah orang yang merokok. Pengaruh. Pengaruh. Entah la,... Dalam banyak - banyak pengaruh tu, ada beberapa sumber pengaruh yang saya tak dapat terima. Siapa yang terkena, nasib la ye..


Now tell me, macam mana anak nak terpelihara dari pengaruh rokok kalau bapa diorang pun duk hembus asap rokok tu?

Now tell me, macam mana nak suruh anak tak merokok kalau hari - hari diorang tengok ayah diorang merokok.

Now tell me, macam mana nak suruh anak jauhi rokok kalau ayah (sometimes abang) sendiri yang mintak tolong belikan rokok tu?

Now tell me, macam mana nak suruh adik tak merokok kalau abang kantoi merokok depan dia?

Now tell me, macam mana nak larang student merokok kalau cikgu pun merokok jugak.

Now, okay. Cukup la tu... Cuba kita renungkan balik. Cuba kita muhasabah balik diri kita.

Boleh ke ketam ajar anak dia berjalan lurus?

2 127 comments:

Melukis Awan said... [Reply to comment]

Hmmmmm. Saya juga termasuk orang yang ga' suka rokok. Emang dulu sempat coba-coba sich, tapi ko' batuk-batuk makanya sampai sekarang saya ga' sentuh lagi tu rokok.....

Melukis Awan said... [Reply to comment]

Hmmmmm. Saya juga termasuk orang yang ga' suka rokok. Emang dulu sempat coba-coba sich, tapi ko' batuk-batuk makanya sampai sekarang saya ga' sentuh lagi tu rokok.....

Related Posts with Thumbnails