Jangan pengaruh pelajar kami.!! | .:: ZULAIKHA ::.

.::duit sewa rumah::.

Friday, January 14, 2011

Jangan pengaruh pelajar kami.!!

Haaa.. Garang tak?? Well tu hanya tajuk. Isi dalam dia? Entah la..Kalau nak tahu kena baca sampai habis. Boleh?

Ok. First and foremost, Syukur Alhamdulillah kita boleh bernafas lagi saat ni. And thanks to all of you yang baca blog ni (ade ke?). Entry kali ni Zu nak petik kata-kata dari seorang sahabat yang ditulis dalam facebook beliau.

Ok. Kat status sahabat ni dia tanya pasal siapa yang tak suka Matematik. Lepas tu ada la komen-komen dari kawan-kawan lain. So apa masalahnya?? Sabar.. Sabar.. Apa yang Zu nak cerita bukan pasal tu. Itu intro je. Karang kalau terus je pot pet pot pet sana sini, korang tak jelas pulak jalan cerita dia macam mana. Right

Bahagian yang buat Zu cantik menarik tertarik kau memang da bomb ialah ayat beliau ni...


"...cume pesanan ak, jgn ckp math susah dgn anak2 @ student ko ea.. kasihanilah kami yg pening utk fikirkan lesson plan yg boleh memikat hati dan memotivasikan pelajar supaya ghairah nak belajar math..
kalau kau berjaya meracuni fikiran 1 murid, murid tu akan meracun fikiran kawan2 dia at least 5 org.. 
1x5= 5 org akan becik gilak dgn math.. kalau satu kelas ada 30 orang,
30x5= 150 org bencik sama math.
kalau ko ada 4 kelas, student ko akan jadi 120 orang.. itu untuk satu batch.. 
satu batch saje boleh meruntuhkan minat 120x5=600 org benci sama math..
(penting x matematik di sini)
promote kan math untuk kami.. hehe..."


Yeah.. nampak tak di situ. Jangan cakap korang tak suka matematik kat anak-anak atau adik-adik atau yang sewaktu dengannya ye. Kesian kat Zu dan kawan-kawan. Dan tak lupa juga kesian kat cikgu-cikgu kat sekolah nun nak bagi murid-murid dia saaaayang bangat sama Math

FYI, ada satu subjek yang kitorang ambil semester ni kena buat rancangan pengajaran (lesson plan). Siap kena berlakon kat depan ibarat kat sekolah nanti. Perrrggghh... Punya la mencabar nak fikir lesson plan tu. Nak kena buat sesuatu yang menarik minat pelajar. Then baru sedar, jadi cikgu ni bukan sekadar masuk kelas ajar bla bla bla lepas tu balik. Banyak lagi nak kena fikir rupanya.

Dan ada 1 perkara yang betul-betul lari dari apa yang Zu fikir selama ni. Sebelum ni Zu ingatkan kita ajar student macam kita ajar kawan-kawan masa zaman sekolah dulu. Ye la. Zaman sekolah dulu, even sama-sama tak tahu, tapi boleh je nak tolong ajar member. Tapi zaman sekarang a.k.a akan datang.. Hurmm...

Jadi sebelum saya mengundurkan diri, saya nak ulang sekali lagi (ewah.. ayat tak mau kalah..) jangan la cerita kat kanak-kanak yang korang tak suka Matematik ataupun pi habaq kat depa yang Math ni susah.(eh, ok ke aku cakap utara?. kui3..). Kalau tak percaya cuba tengok ni [The beauty of Mathematics

p/s: Jangan suruh aku ajar Sejarah. Nanti diorang yang ajar aku balik. Huhu.


Update: Lupa pulak. Credit to Aisyah untuk quote tersebut. :)
Math lover;
-zulaikha-

4 127 comments:

misz nOr said... [Reply to comment]

perhhhh. penangan pensyarah EDU terchinta tuh. syabas2!

cik zulaikha said... [Reply to comment]

@misz nOr

haha. Yup. Sangat kuat pengaruhnya. Plus nak tingkatkan motivasi sendiri. kena la tulis something yang ada kaitan kan.. huhu..

Jie(",)v said... [Reply to comment]

wah2...
semangat mu zue...
aku skoong...hahahah

cik zulaikha said... [Reply to comment]

@Jie(",)v

ak pinjam semangat aisyah... :)

Related Posts with Thumbnails