tutorial untuk tukar colour shoutbox (untuk hidden shoutbox) | .:: ZULAIKHA ::.

.::duit sewa rumah::.

Wednesday, March 24, 2010

tutorial untuk tukar colour shoutbox (untuk hidden shoutbox)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Tutorial ni lahir lepas Zu terbaca 1 reply komen kat anarm.net.

ni komennya.

 -->klik gambar untuk lebih cantik jelas<--

Maka, dengan suka hati saya ingin menjawab persoalan beliau. Kepada sifu - sifu blogger, sila tegur kalau saya salah.

----- TUTORIAL BERMULA -----

Penting: Tutorial ini hanya sah jika anda telah menyembunyikan chatbox anda. Jika anda berminat untuk menyembunyikan chatbox anda, sila rujuk pakar. 

1 - Pergi ke source gambar yang anda nak. (kalau korang dah ada pilihan, sila ke langkah 3)

2 - Pilih mana - mana warna yang anda suka. Zu suka warna merah. So, Zu pilih yang merah.

Ni ada beberapa pilihan. Korang pilih la nak yang mana.


                    
 credit: pisyek.com 

3 - Right klik kat gambar pilihan. Pilih view image.

4 - copy link gambar tu. Rujuk address bar. 

5 - paste kat tempat yang berwarna hijau. 

 ---> credit: anarm.net <---

Maaf. Zu hanya boleh tunjuk tempat untuk paste kod tu je dan dalam bentuk image. Rujuk anarm.net untuk code yang boleh di copy sebenar.

6 - Lepas paste tu korang boleh la save dan tengok hasilnya.

rujukan : anarm.net dan  pisyek.com


Amaran: Segala kecacatan (error) yang berlaku pada blog korang, pihak .::ZULAIKHA::. tidak akan bertanggung jawab. So kalau nak selamat, save dulu html chatbox korang kat mana - mana. hehhe
----- TUTORIAL TAMAT -----


Nota lantai rumah 1: Maaf kalau entry ni tak mesra pembaca (reader friendly).. Segala kekurangan pada entry ni atas harap dimaafkan.

Nota lantai rumah 2: Jutaan terima kasih kepada saudara anarm dan saudara pisyek.

truly asia;
-z.u.l.a.i.k.h.a-

7 127 comments:

Pisyek said... [Reply to comment]

hoho... bagus gile buat tutorial ni... haha...

nice2.. =)

Anarm said... [Reply to comment]

tutorial yang bagus.. abis la bandwidth ko pasni Pisyek.. hahaha

Irs said... [Reply to comment]

sy lah yg brtnykn tu.hee
thx sbb bg tutorial ni :)

btw,follow my blog ehh

zulaikha said... [Reply to comment]

pisyek: Thanks.. dapat inspirasi lepas tgk ur blog n bro. Anarm's blog .. =)

zulaikha said... [Reply to comment]

incik Anarm: thanks..sy still baru lagi. masih belajar..
Pisyek selamat lagi kot stakat ni.. hahaha..
=D

zulaikha said... [Reply to comment]

irs: welcome.. =)
thanks sebab bertanya. Kalau tak, xdapat idea nak update ape.. hehhe..

Pisyek said... [Reply to comment]

@anarm: xpe.. nnt buleh tukar hosting... haha...

Related Posts with Thumbnails

.::sejarah penulisan::.