[Tutorial] Memasang fungsi animated Twitter FOLLOW ME button di blogspot. | .:: ZULAIKHA ::.

.::duit sewa rumah::.

Saturday, August 28, 2010

[Tutorial] Memasang fungsi animated Twitter FOLLOW ME button di blogspot.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dalam entry kali ini Zu nak share steps yang harus diikuti untuk Memasang fungsi animated Twitter Follow Me Button di blog anda. Tutorial ni adalah salah satu cara untuk memasang Twitter Follow Me Button dengan mudah. 


Gambar dibawah adalah hasil setelah Zu memasang widget Twitter Follow Me Button ini.


Perkara penting yang anda perlu ada sebelum meneruskan tutorial ini adalah akaun Twitter. Belum ada akaun Twitter? Sign Up di sini.


Ok. Dah ada akaun Twitter? Let's start.

-------------------------The tutorial begin-------------------------

1.  Pilih Button.
Klik Animated Twitter Buttons untuk pilih twitter button yang anda nak.  
Note: Ada sesetengah button yang transparent. So anda digalakkan untuk tukar background website tu then pilih button.


2. Personalise.
Bila dah ada button yang berkenan di hati. Klik Get the Button. Then akan keluar page untuk anda personalise Twitter Button tersebut. Pada page Personalise Twitter Button ikut step - step berikut.

Step 1 - Masukkan ID twitter anda. Kemudian klik Apply your Twitter Name on the code.

Step 2 - Resize button anda. (OPTIONAL.) Kalau tak resize pun tak apa.

Step 3 - Copy code yang diberi.
Right-click pada code yang diberi dan pilih copy.

To make it simple, ikut je step dalam gambar ni..


3. Make it float. (OPTIONAL) Kalau tak nak, terus ke nombor 4.

Untuk jadikan button anda float macam kat blog Zu ni. Follow step di bawah ni..
Step 1 - Paste code Twitter Button kat NotePad. Pergi ke START > All Programs > Accessories > NotePad. 

Step 2 - Copy code di bawah dan paste kod Twitter Button tadi dekat tulisan berwarna merah.
<div style="position: fixed; bottom: 0px; right: 2px;">PASTE TWITTER BUTTON CODE HERE</div>
 Step 3 -(OPTIONAL) Anda boleh tukar kedudukan widget pada penjuru blog.
right atau left pada tulisan berwarna biru.
top atau bottom pada tulisan berwarna pink

Step 4 - Setelah selesai mengedit, copy code tersebut.

4. Paste pada blog.
Pergi ke Dashboard > Design > Page Element > Add a Gadget >HTML/Java Script. 
Paste code yang telah anda copy dan klik save.

5. Save dan view blog anda.


--------------------TUTORIAL END--------------------

Haaa.. sekian saje tutorial ni. Kalau ada yang tak faham atau ada masalah boleh la tinggal komen ye :)

me;
-zulaikha-

13 127 comments:

PenTulis said... [Reply to comment]

bagus la entri nih.. nanti nak pasang kat blog.. smart plak tengok burung tu keluar dr telor..

zulaikha said... [Reply to comment]

@PenTulis
jom la pasang. Btw, ok tak ikut tutorial ni?

nawza_terbaek said... [Reply to comment]

wah...N3 yg sngat2 mnarik..Nawza da buat da..memang 100% follow cara2 yg cik Zhulaikha advice..hahaha...

yenyenpreng said... [Reply to comment]

oho..tq..dah lama nak letak dekat blog..tapi xtau macam mana

zulaikha said... [Reply to comment]

@nawza_terbaek
thanks.. :)

zulaikha said... [Reply to comment]

@yenyenpreng
welcome...BTW, sy dulu pun dah lama mencari. Since jumpa yang senang ni why not sy buat tutorial kan? ;)

nizam omar said... [Reply to comment]

terima kasih atas kunjungan dan bagi post yang berguna ni..dah lama mencari baru sekarang bertemu jodoh dengan gurunye disini.hehehhe

http://nizamullah.blogspot.com

Uruchimaru @ kf said... [Reply to comment]

dulu2 ade pernah psng,skrg sdah di delete..

F.I.C.K.R.Y said... [Reply to comment]

Nice entry.. Smart icon burung tue hehehee~

zulaikha said... [Reply to comment]

@nizam omar
sama2. benda baik elok la dikongsi.. kan? :)

zulaikha said... [Reply to comment]

@Uruchimaru @ kf
kenapa dah delete?

zulaikha said... [Reply to comment]

@F.I.C.K.R.Y
thanks.. :)

Ain Dzaya said... [Reply to comment]

love u, thanks soo mucchh!

Related Posts with Thumbnails

.::sejarah penulisan::.