adalah amat menyakitkan bila..... | .:: ZULAIKHA ::.

.::duit sewa rumah::.

Sunday, April 25, 2010

adalah amat menyakitkan bila.....

Memang sakit bila kau rasa sangat sangat sedih dan down dan kau rasa nak ceritakan and luahkan kat orang lain tapi at the same time kau rasa kau tak patut luah kat dia sebab mungkin dia pun tengah ada problem yang dia sendiri tak bagi tahu kau.



(kau faham tak apa yang aku tulis? Kalau kau faham. Bagus. Kalau tak faham, baca lagi sampai faham.)



Dan aku nak bagi tahu kau bahawa ada yang sudi mendengar segala luahan hati nurani dan problem kau. Dia mendengar dan bantu tunjukkan jalan keluar dari masalah kau kalau kau betul - betul berharap dan bergantung kat Dia. Kau ceritalah apa saja. Kalau kau rasa nak menangis pun kau buat lah. Dan lepas tu kau akan rasa lega dan tenang. 



Dialah Yang Maha Mendengar.
Dialah Yang Maha Mengetahui.
Dialah Yang Maha Pemurah.
Dialah Yang Maha Mengasihani.



Dan (lagi) andai kau rasa resah, gelisah, lemah tak bermaya. Kau rasa kau tak mampu lagi nak tanggung dugaan yang kau hadapi, kau bacalah surah Al-Insyirah (Alam nashrah..) dan berserahlah kepada-Nya. InsyaAllah hati kau akan tenang. 



Berikut aku kongsikan makna Surah Al-Insyirah (Surah ke-94)..


the translation of Al - Insyirah in english..

In the Name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful.
{1} Have We not opened your breast for you,
{2} And removed from you your burden,
{3} Which weighed down your back,
{4} And have We not raised high your fame.
{5} Verily, along with every hardship is relief,
{6} Verily, along with every hardship is relief.
{7} So when you have finished, devote yourself to Allah's worship,
{8} And to your Lord turn intentions and hopes.



Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
{1} Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (Muhammad)?
{2} dan Kami pun telah menurunkan bebanmu darimu
{3} yang memberatkan punggungmu,
{4} dan Kami tinggikan sebutan (nama) mu bagimu.
{5} Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan,
{6} sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.
{7} Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah berkerja keras (untuk urusan yang lain),
{8} dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap.


Cuba tengok kat tulisan bold tu... Rasa tenangkan?? Rasa macam safe je. Rasa macam tak bersendirian menghadapi dugaan....

nota lantai rumah: Pesanan ini juga ditujukan untuk diri aku. Manusia biasa yang punya hati dan rasa. 

 dari hati,
-Zulaikha-

13 127 comments:

Miss Izah Mohamed said... [Reply to comment]

try baca buku la-tahzan ke... bagus jugak utk motivasi diri.. :)

-hazen said... [Reply to comment]

isyaallah.

.zulaikhabukanpenggoda. said... [Reply to comment]

stju ngn akak same name! huhu.

skg dok bace dn hayati je surah ni since btol2 tau mksdnye. sgt mendalam.

best an surat cinta drpd Allah. xpnh mengecewakn. ;)

s h a f i q h a s h i m _____ said... [Reply to comment]

tenang hati rsnya :)

KaiZeN SHiNoBi said... [Reply to comment]

betul2...

tenang rasa di hati...

itulah keistimewaan alQuran..

zulaikha said... [Reply to comment]

@miss izah:
baru baca separuh buku tu. tapi memang best la. kadang2 bila sedih zu bukak secara rambang..

guess wat..

memang kena ngan situasi zu time tu... =.=

zulaikha said... [Reply to comment]

@hazen:
smile n jgn sedih2..


@kembar nama:
surat cinta paling indah disaat2 kita tengah down =)


@shafiq:
suka ayat "along with every hardship is relief".....
rasa macammm~~~... xdapat nak tulis rasa mcm mana.. :)

zulaikha said... [Reply to comment]

@kaizen:
best kan ayat2 nya.. ? =)

K2r~90 said... [Reply to comment]

anda adalah normal bile pernah down
itu mknenye anda perlu lakukan yang terbaik di mse akan dtg

zulaikha said... [Reply to comment]

@k2r~90:
thanks... pesanan yg membina ^_^

Aidi-Safuan said... [Reply to comment]

okay...makan dalam sungguh post ini. sedih jap. :(

~Bloggerina~ said... [Reply to comment]

muhasabah diri

zulaikha said... [Reply to comment]

@aidi:
pesanan untuk diri dan sahabat2... =)


@bloggerina:
yup. kadang2 saya sendiri terlupa yg sy x berseorang~~

Related Posts with Thumbnails

.::sejarah penulisan::.